En un món tan digital i global com el que estem vivint, la immediatesa sha convertit en una cultura. Aquest nom femení que vol dir qualitat dimmediat (que es produeix sense intermediari; no distant o separat en el temps o en lespai). Jo també afegiria superficialitat i tindríem lestil de viure del nostre temps. Tot és ràpid, tot és precís. Ens estem allunyant de lesforç, de fer un cosa ben feta, útil i personal. La rapidesa sense esforç dona com a resultat poc treballat i impersonal. Però vaig al gra, que em perd per les branques. Tinc un amic que sha de presentar a un concurs televisiu i el tema que li ha tocat és la pilota valenciana i em diu :

-Josep, no tinc n.p.i. (acrònim que crec no cal desxifrar)

-Tranquil D.T.V, em pots donar una horeta...

Masterclass, via whatsapp, de la pilota valenciana

[13/10 16.33] Josep Moll: Bona vesprada. Pilota valenciana. 1.-Orígens (xina, peloponèsia, amèrica precolombina-tachtli, pok-a-toc-, cultura occidental -grecs, feninde- fris Atenes, romans-homes i dones- alexandre el gran, juli césar), europa medieval (itàlia, anglaterra, escócia, irlanda, bèlgica, països baixos, frança -jeu de paume- d,ací els nobles en pala=tenis-, corona d,aragó -trinquets, any1305, jaume II el just-,), europa moderna (gioco della palla, lluís vives en els seus"diàlegs" joc a parís i valència, país basc (laxoa, pasaka), segle xx-xxi (internacionalització, 1928, confederació pilota a mà, 1993 el cinc nacions, torneig mundial, reglament unificat. Problema: el tipus i pes de la pilota

[13/10 16.37] Josep Moll: 2.-pilota al món, confederació internacional: Anglaterra, Argentina, Bèlgica, Colòmbia, Equador, França, Itàlia, Mèxic, Països Baixos, Comunitat Valenciana). Altres llocs on es juga a pilota: Irlanda, Estats Units (basca i one wall- ací també es jug@ i tenim campions, per exemple, Satxa), Euskal Herria, Illes Canàries, Castella i Lleó.

[13/10 16.43] Josep Moll: 3.- pilota al P.V. 3.1.-pilotes (vaqueta, badana, frontó, grossa, drap); 3.2.-proteccions (didals, planxetes de ferro, guants); 3.3.- vestimenta; 3.4-instal·lacions (trinquet, carrers, frontó, instal·lacions a escoles i instituts); 3.5.-modalitats (escala i corda, raspall, a ratlles -llargues, palma, perxa-, galotxa, frontó, pilota grossa, galotxetes de Monòver,  frare); 3.6-colps de pilota (volea, raspada, bragueta/butxaca/sobaquillo, palma, bot i volea, bot de braç, manró, carxot/calbot, rebot, dau i ferida).

[13/10 16.47] Josep Moll: *vestimenta(3.3). El tradicional era de blanc (samarreta i pantalons llargs), excepte raspall (pantalons curts) i la faixa (roja o blava). Hui en dia, es porta la samarreta roja o blava per a diferenciar els equips.

[13/10 16.51] Josep Moll: *instal·lacions( 3.4). Parts trinquet : corda, pedra o llosa ferir, dau, tamborí, frontó, escala, llotgeta, galeria, blaus, muralles, careta. Al carrer (llargues): parets (cases), voreres, quinze del rest, rest, línia de falta, contrarest, quinze de traure(o banca)

[13/10 16.53] Josep Moll: Forma de comptar: es juga a jocs i cada joc es juga a 4 quinzes:15,30,val o 40 i joc. Amb dos de diferència per guanyar el joc. Jugadors depenent de la posició: punter, mitger, rest o traure.

[13/10 17.02] Josep Moll: *modalitats(3.5). Jugar al nyago. Segons Vícto Agulló (sa mare és d'Albaida. Casa gran plaça. Son pare és Recaredo, "running"), aquesta modalitat era jugada per dones als carrers d,Albaida. Segle passat. Es juga en qualsevol lloc, sense condicions, rest lliure (mans i fins i tot peu). Fàcil per a iniciació. Nyagar és jugar amb força la pilota dun lloc a  un altre. Les jugades es deien passades i no quinze. Passar la pilota dun punt o ratlla.

[13/10 17.06] Josep Moll: Finalment. Llengua. Aquest és un motiu que fan que siga un esport nacional valencià. Va ser el refugi del valencià durant la dictadura. Molta en la nostra parla. Vocables, frases fetes, expressions com : cavallers, va de bo!, No tocar pilota, les partides es guanyen quan s'arreglen.

[13/10 17.14] Josep Moll: Jugadors: 1.escala i corda: Nel de Murla(diuen i conten el que va posar la corda al trinquet, finals segle xix-principis vint; abans es jugava a ratlles), Rovellet, Eusebio, Genovés, Sarasol, Fredi, Àlvaro, Soro, Puchol, etc. Raspall: Waldo, Carlos, Armando, Marrahí, Moltó, Moro, Coeter, Malonda, Simatero, etc.

[13/10 17.18] Josep Moll: Actual president José Daniel Sanjuan (abans, Iñurria, Pascual, Sedeño) seleccionador, Vicent Molines (abans Pigat II)

[13/10 17.29] Josep Moll: La dona en la pilota: els darrers anys tenen bastant visibilitat. Sobretot en la modalitat de raspall.  Campionats oficials per equips, parelles, individuals, jocs escolars, clubs, escoles de tecnificació, beques, etc. Victoria de valència, Mar de Bicorp, Natalia de Moixent, Myriam d'Alqueria d,Asnar,  germanes Puertes (Ana i Noèlia) de Beniparrell, Fanni del Verger, Mireia i Ana de Borbotó,etc.

[13/10 18.34] Josep Moll: M,ha faltat la llista de trinquets. Tinc la biblio de gom a gom amb la nova normalitat i aforament limitat. Trinquets: Pelai a València, Bellreguard/Oliva/Xeraco/Piles "ciscar"(la safor), Vila-real"sagols"(la plana), Borriana (plana baixa), Castelló rugat/Benigànim/Ontinyent/Quatretonda(la vall d,albaida), Guadassuar/ Alzira/ (la ribera alta), Sueca "eusebio" (la ribera baixa), Massamagrell "tio pena" (l,horta nord), el Genovés, la Llosa de Ranes "balduino" (la costera), Pedreguer "xato"/Benissa/Murla "nel"/Ondara/Dénia(la marina alta), Benidorm "vicent pérez devesa" (la marina baixa), Petrer (vinalopó mitjà), Llíria "pla de l,arc2(camp del túria), Bicorp (la canal de navarrés), Muro/Alqueria d,Asnar (el comtat), Sagunt (camp de morvedre), etc.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog