tal dia com hui (1 de març), ara fa deu anys (2002), la pesseta va deixar de circular després de 134 anys com moneda de curs legal i de pagament a Espanya. El 1868 el ministre d’hisenda Laureano Figuerola va signar el decret de creació d’aquesta moneda. Jo no vaig a parlar de la seua història perquè no sóc cap especialista de numismàtica, sinó del fàcil que era tirar la moneda a l’aire : cara o creu, quan anàvem a començar la partida de pilota. Ara, amb el euro, ni “chicha ni nabo”, hem tingut que inventar xapes de colors (rojos i blaus) per saber si ens toca treure o passar al rest.
El cara o creu és un  joc d’atzar entre dues parts que pronostiquen la posició en què restarà una moneda després de ser llançada a l'aire. Els dos jugadors decideixen opcions contràries entre cara o creu i, en llençar la moneda, guanya qui ha encertat quina de les dues parts ha quedat boca amunt. En una tirada de cara o creu hi participen dos bàndols, només un dels quals en sortirà vencedor, amb una probabilitat teòrica del 50% per cada un. Aquest equilibri entre la probabilitat de les dues parts, juntament amb la simplicitat i quotidianitat del joc, va fer que s'espengués des de l'Antiga Roma (conegut pels romans com a navia aut caput traduït com vaixell o cap) i encara sigui utilitzat freqüentment. És un mecanisme per prendre decisions o sortejar, tant a nivell informal com formal. De fet, és d'ús comú en esports de pilota per decidir quin dels dos equips tria el camp en què jugarà o en quina part sacarà.
En general, el joc es durà a terme assegurant-se de mantenir la incertesa del resultat fins a l'últim moment. Com curiositat final, dir-vos que Lleó Borrell i Gambús i Josep Maria Andreu i Forns composaren la cançó A cara o creu, que popularitzà Lluís Llach i Dolors Laffitte amb la seva interpretació amb el qual el duet assolia el segon lloc al Festival de la Cançó de Barcelona al novembre de 1968. : 

Vols la vida i l'has jugada
vols somriure i tens un plor
vols l'amor d'una vegada
quan estimes de debò.

Però ja saps que cada dia
té el seu temps de llum i dol
n'has de prendre el que en venia
has de rebre pluja i sol.

Voler callar i passar de llarg
saber empassar-se un gust amarg
o cridar fort per tot arreu
viure la vida a cara o creu.

De les runes d'una guerra
moltes pedres trobaràs
sota el sol sobre la terra
no són res, són un mal pas.

Però les prens una per una
i amb la teva voluntat
pots alçar sobre la runa
una nova gran ciutat.

Voler callar i passar de llarg
saber empassar-se un gust amarg
o cridar fort per tot arreu
viure la vida a cara o creu.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog