reconec que l’escrit de hui no va de pilotes, però anit (cap a les deu de la nit) anant cap l’hospital d’Ontinyent amb la meua filla, els vam veure i jo li vaig dir per animar-la : Laura, mira al cel i veuràs com dues pilotes de badana llueixen al firmament. Ella em diu, on tinc que mirar. Li vaig contestar a l’oest i vaig parar el vehicle per fer un parell de fotos de molt baixa qualitat. Pare, que tinc mal, deixa eixes pilotes i anem cap el metge....
a partir del 13 de març i fins al 16 d'este mateix mes, Venus i Júpiter estaran molt pròxims des de la perspectiva del cel del nostre planeta. El dimarts 13 de març ambdós planetes estaran a tan sols 3° de distància i a partir del 16 de març començaran a separar-se. Esta conjunció serà visible des de qualsevol part del món tan prompte es pose el Sol. La ubicació dels planetes canvia depenent de la latitud però la distància serà semblant. En l'hemisferi Sud, Venus s'ubicarà per davall de Júpiter, mentres que en l'hemisferi Nord, Venus prendrà una posició un poc més elevada que Júpiter. Des de la nostra perspectiva Júpiter i Venus pareixen estar molt prop entre si però la realitat és que més de 700 milions de quilòmetres separen a estos dos planetes perquè recordeu que Venus és el segon planeta a orbitar al Sol, mentres que Júpiter és el quint. La forma senzilla de distingir entre els planetes és a través de la magnitud, és a dir, la brillantor dels planetes. Venus tindrà el 13 de març una magnitud de -4.3 mentres que Júpiter tindrà una magnitud de -2.1. En astronomia mentres menor siga el valor de la magnitud més brillant s'observa en el cel. Per exemple, un objecte amb magnitud -3.0 és més brillant que un altre amb magnitud +3.0. Per tant, este 13 de març, Venus tindrà un brillantor major al de Júpiter i així es podran identificar fàcilment. Ambdós planetes podran ser visibles inclús en ciutats amb alta contaminació lumínica. No sóc cap expert però crec que no és molt comú veure als dos planetes més brillants tan pròxims un a l'altre, per la qual cosa vos exhorte a veure l'esdeveniment, que podrà ser apreciat a simple vista.
D'altra banda, cal destacar que la notable brillantor de Venus es deu també que el dit planeta està cobert per densos núvols i a l'estar més prop del Sol, resulta ser summament reflectiu. Venus lluïx preciós però no pot ser visitat pel ser humà perquè la temperatura en la superfície és d'uns 860 graus F, i l'aire resultaria letal per a nosaltres per contindre amoníac i àcid sulfúric. Venus té un grandària semblant a la Terra, i és el planeta que més prop es manté al nostre.
Què es necessita per a veure Venus i Júpiter en el cel? 
Crec que no cal un telescopi per a veure el fenomen, només cal mirar cap a l'oest poc després de l'ocàs. Encara que el cel lluïsca prou fosc, l'espectacle igual podrà ser observat perquè, segons han informat experts en astronomia, no apareixeran molts objectes brillants en el firmament. El que desitge aprofundir un poc més, amb tan sols l'ajuda d'un xicotet telescopi podrà veure les quatre llunes més grans de Júpiter. Aquells que no puguen donar-se hui un temps hauran d'esperar fins al 25 de març, dia en què ocorrerà una triple conjunció. La Lluna s'unirà a Venus i Júpiter per a oferir un altre “xou” gratuït en el cel.

mentre estiga fent-se o com diuen els informàtics "construint-se" la web del club de pilota albaida, penjaré (les setmanes que puga) la crònica de les partides de pilota en aquest enllaç que m'ha oferit l'albaidense de futbol.... http://www.cdalbaidense.com/  ...la del cap de setmana del 10 de març ja està.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog