Un ofici en extinció: el despenjador de pilotes.

Si entreu al buscador de Google i escriviu en valencià “ despenjador de pilotes” i feu clic, ixen 272 resultats trobats i sorprenentment el primer que ix és :

-          El descabezado de pilotes (?)

Per curiositat llig el seu signicat : és el procediment previ al muntat de l'armadura de fonamentació que es realitza picant el formigó de baixa qualitat que queda en la part superior del pilote, anomenat cap, per això, l'operació esmentada es denomina escapçat. El pilote és un element constructiu utilitzat per a fonamentació d'obres, que permet traslladar les càrregues fins a un estrat resistent del sòl, quan este es troba a una profunditat tal que fa inviable, tècnica o econòmicament, una fonamentació més convencional mitjançant sabates o lloses.

Però jo no vull parlar de coses DECAPITADES, tot el contrari...

... ha trencat el dia amb núvols de tronà i molta calor quan sona el telèfon.

Ringggg, despenje i escolte la veu de J.M.M.M :

-     - Tinc dentista, però quan acabe tindràs que ajudar-me a despenjar les pilotes de badana del cap de setmana perquè el radar de la pluja marca tronades per a la vesprada i si es banyen les pilotes ja saps el que passa.

-      -  Val prepare la canya en forma d’ele, l’escala del club i el cabasset de llata per anar guardant les pilotes. Quan les tinguem totes despenjades, comprovarem quines estan banyades i quines no per a poder tornar a utilitzar-les la setmana que ve que tornem a tindre partides al poble.

-      - Jugar al carrer a llargues i/o palma té aquests inconvenients de tindre que demanar permís als veïns/veïnes de les cases per poder pujar als balcons i les teulades per poder recuperar les pilotes de badana penjades. Aquestes modalitats tenen una sèrie de colps que si no els executes a la perfecció provoca que la pilota es penge. La treta de bragueta o de palma, les volees, etc.

- --  Sempre ho hem fet, però si la feina es fa compartida no pesa tant.

-     -   A més, el preu de les pilotes de badana està entre 8 i 9 euros. No són gens barates.

----  Són pilotes de 40 grams fetes per l’única dona artesana de pilota valenciana que ens queda.

-- -   Sí, és Amparo la d’Agullent i l’empresa és diu “Va de Bo”

-      -  Tu sabies que en altres pobles és diu “desencalar” ?

-     -  Encalar és un sinònim en l’argot pilotari i vol dir el mateix: una pilota a un lloc alt on queda retinguda o fora de l’abast dels jugadors. 

L’agilitat del despenjador, sempre amb prudència i precaució, fa que el matí condisca i es puguen recuperar més de 40 pilotes de badana.

Salut i Pilota!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog