Encara no és lhora dobrir, però com tenim les portes obertes de bat a bat, entra un dels lectors més assidus i veterans de la biblioteca i em diu : 

-Xe, Josep, tornen a tocar a morts amb la guerra. Ni rics ni pobres. Ni vells ni joves. La mort no distingeix. Ma güela ens deia : tot el món naix amb una m en la mà i una s al peu.

Li pregunte: què vol dir això?

Xe, Josep, pareix mentida un bibliotecari que no sàpiga això. Mort Segura.

-I saps una altra?

-Quina? 

-Que els bascos i els valencians som germans de sang perquè tenim tres coses en comú:  primera, estimem i juguem al joc de la pilota a mà; segona, som els únics que emprem el dígraf tx. Com tu ben bé saps, un dígraf és un grup de dues lletres que representa un so. 781 paraules pots trobar, reconegudes oficialment, en els diccionaris. Des de 4 a 18 lletres. Des de atxa fins a txetxenolesguianes.

?

-Atxa és el cognom dun cuiner de Bilbao i també són els ciris grans i grossos de 4 blens. I txetxenolesguianes és una llengua caucàsica viva i vulnerable com leusquera (basc) i el valencià. Totes tres llengües gaudeixen duna rica tradició oral que no hem de perdre mai.

?

-i tercera cosa en comú, els valencians som nets dels bascos, saps?

?

Tinc una hipòtesi corroborada amb una teoria especulativa senzilla: la repoblació del Rei Jaume en terres valencianes fou feta per uns pocs aragonesos i, sobretot, per molts catalans de Ponent. Gent que descendia de lAlt Pirineu, zona habitada per bascos i parlar eusquera. Aleshores, conclusió: som 1/3 bascos. Que si imperialisme català, que si paternalisme patriòtic, que si palla mental....tot és un blablabla. Ja ho saps Josep : som mig catalans i mig bascos. Però bé, tu i eixa terreta que portes en el cor no, perquè vosaltres sou 1/3 basc, 1/3 català, 1/3 mallorquí i amb un bon solatge àrab.
?

Entre lletres i dígrafs va la conversa fins que entren més i nous usuaris i el bibliotecari, jo en aquest cas, obri els ulls i torna a la realitat diària. El veterà i assidu lector sen va per la porta amb 3 llibres baix del braç.

Text dedicat a la meu filla que em va dir el 22 del 2 del 2022 a les 22 h. 22 minuts i 22 segons que  anava en foll i també als amics guarers pilotaris, basc ell i basca ella.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog