Nausica jugava a la pilota.

Estic llegint lOdissea dHomer(poema èpic) traduïda i versionada per Joan Francesc Mira en leditorial Proa (col·lecció A tot Vent). Recordem que és la història del retorn dUlisses a Ítaca després de la guerra de Troia. Segons J.F.Mira és la mare i el pare de la literatura occidental, per tant és una obra inclassificable on sentrecreuen històries de combats, perills i violència, amb fantasia i temptacions. És la història damor i de fidelitat de dos protagonistes excepcionals (Ulisses i Penélope), però és també la història dun fill que busca un pare.

Però al que vaig, en lobra ix la pilota i la dona (també lhome i la pilota).

Mira per on, que una tempesta llança a Ulisses a la vora duna illa desconeguda per a ell. Quan estava a punt dofegar-se per cansament, una onada lenvia sobre una roca on es fereix les mans; una altra onada el torna cap a la mar embravida; i, finalment, una tercera onada li permet nadar i abordar una racó encalmat de la costa on es posa en lloc segur (desembocadura riu).

Era lilla dels feacis, on regnava Alcínous que tenia una filla, Nausica, pareguda a les nimfes. Eixe matí, Nausica, li demana a son pare anar a rentar la roba a les pures aigües del riu. El rei accedeix al desig de la sua filla. Amb les seues amigues, van a llavar la roba al punt del riu on es llança a la mar, on laigua encara és dolça. Després dun lleuger berenar i com que tot eren noies, el sol picava i estaven en una platja poc freqüentada, no van dubtar de llevar-se la roba i nuetes es posaren A FER VOLAR EN LAIRE UNA LLEUGERA PILOTA. Aleshores, eren unes quantes dones jugant a pilota. Nausica amb més traça (habilitat) llança la pilota a una de les seues companyes que no lempoma i la pilota cau al riu. Aleshores, els crits de totes elles van despertar a Ulisses. De colp i volta, de darrere del seu jaç (on shavia dormit) ix Ulisses despullat. Bé, millor dit, amb una branca darbre tapant les parts masculines. Totes fugen menys Nausica.

Més endavant, torna a eixir la pilota i jugant amb ella, tant les dones com els homes, els fills del rei.

Els orígens dels esports més moderns es remunten a la més alta antiguitat. 


 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog