El joc de la pilota a les nostres terres el coneguem amb el nom de pilota valenciana. És una de les activitats lúdiques més antigues conegudes i conservades. La pilota valenciana és considerada un tret cultural característic del poble valencià, un signe d’identitat i distintiu. Però el joc de la pilota no és una activitat exclusiva dels valencians. És un joc universal (País Basc, Països Baixos, Bèlgica, Itàlia, França, Portugal, Colòmbia, Equador, etc.) L’adjectiu “valenciana” es refereix a les formes de jugar. Naix com un joc, per convertir-se en un esport. Al poble d’on són els meus pares i els de la rodalia és juga al joc directe (llargues, a palma) i al carrer. És un joc viu que ensopega amb la seua minva per l’entrada d’esports anglosaxons  per totes i tots coneguts; també per la nova manera de construir les cases; o, per l’abandó del carrer com espai de joc perquè ara és un lloc de trànsit de cotxes. El joc de la pilota es manté encara viu a alguns pobles i una partida és motiu de festa. Sí, encara queden pobles VIUS que continuen la tradició de fer partida de pilota, al carrer, el dissabte o el diumenge amb la particularitat de cada carrer (la picardia). No és el mateix traure a la Plaça Major de Sella que al Carrer Príncep de Benimaurell-Poble Dalt (Laguar). Juguen tot l’any. A més a més ,es juga anualment una LLIGA reglamentada, federada i amb marxador oficial.
Pareu! Pareu! Que passe la gent que volen entrar a sa casa o van a missa (un bateig)” . 
Vos RECORDE UNA COSETA mentre la partida està parada : el carrer  ÉS UN espai de joc i sociabilitat (interacció amb la gent que no forma part de la partida)
… continuem amb la partida... 
... fa 4 anys que es celebra un torneig que es juga pels carrers dels pobles alacantins i la seua final es celebra a Orba. Un torneig de “llargues” hivernal. El torneig porta el nom del seu patrocinador, una empresa d’Orba i que Àpunt Televisió ofereix la seua final en directe. La partida final es juga el darrer diumenge de l’any.
Hui, diumenge 29 de desembre, es disputa a Orba la final del IV Circuit a Llargues “La Bolata”. 
Enguany els finalistes són els equips de Parcent (campió 2016, 2017) i Relleu. En l’equip (5 titulars i 2 reserves) de Parcent està format per Àngel de Murla, Germán, Gerardo II, Giner de Murla, Conillet d’Orba, Iván i Cobos. Enfront tenen a l’equip de Relleu amb Sergi d’Agost, Ferrer de Llíber, Kike de Laguar, Rafa, Cape, Rubén i Quico. Els de La Marina Alta estan a un pas d’aconseguir el triplet de triomfs. És un any històric per a l’equip de Parcent, guanyen o no “El Bolata”, puix són campions de lliga i de Champions. 
Per l’altre costat, els de La Marina Baixa, són els actuals campions de la lliga de primera de palma i ara tenen l’oportunitat de guanyar un trofeu amb prestigi com és el Circuit La Bolata. Els de Parcent han arribat a la final guanyant en semi a l’equip de Sella; mentre que Relleu guanyava als actuals campions, l’equip de Benidorm, en una partida molt disputada. 
La canxa de joc, és a dir, el carrer, està marcat amb 3 ratlles o línies : la treta (banca), la falta i el quinze. Les ratlles no formen part del terreny de joc. De la treta a la falta  (del traure) uns 35 metres i de la falta (del traure) al quinze uns 25 metres. Juguen en pilotes de badana (crec que són d’Agullent) i pesen uns 40/42 grams. Les partides es juguen a 10 jocs (contant de 5 en 5).  La pilota és bona i permet continuar el joc quan es juga a l’aire o al primer bot. Quan un jugador agafa una pilota dins de la canxa de joc després de fer 2 bots o quan la pilota es para dins de les línies del traure i el quinze, es marca una ratlla. Les ratlles són les marques que es fan en terra posant-se una marca. Els equips canvien de costat quan es fan dues ratlles i si algun dels equips té val, també es canvien quan es faça una ratlla. Les dues maneres de traure (gest tècnic) els podeu veure en aquesta final : de palma i de “bragueta”. 
Dos apunts finas:1) el mapa d’on es juga a pilota a la comarca de La Marina és del llibre “La pilota valenciana. Pràctic, ciència i codi” de la Universitat de València publicat l’any 2016;2) en un món global i uniforme, TENIM que estar orgullosos i protegir tot allò nostre. Crec que és fonamental conéixer i valorar les nostres tradicions, costums, patrimoni i llengua. 
DIVULGUEU!! DIVULGUEU!! i...
...a gaudir de la partida i que guanye el millor. 
On tirem, dames i cavallers?? 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog