Diumenge 29,  m’alce de bon hora per veure i escoltar el volteig de campanes i l’arbolada de Sant Miquel que fan al poble : campanes, coets i banda de música. Després mire la programació de les televisions per veure on fan partides de pilota (frontó basc o pilota valenciana). Mentre faig temps, em pica la curiositat per saber un poc més de “les travesses” en aquests esports. Busque en internet i, entre molts enllaços, aquests dos :


Encara recorde quan en els anys huitanta del segle passat em vaig treure el carnet de monitor de pilota a la ciutat de València. Les pràctiques les fèiem en el trinquet Pelayo (mestre Rovellet) i la teoria en la donaven en la seu de la federació de pilota valenciana (president, Víctor Iñúrria) al carrer Doctor Zamenhof i en una classe ens van dir : “la pilota té “mala fama” entre la gent que la desconeix perquè és un joc de carrer on es parla valencià i les travesses vicien el joc”.
Les travesses són les apostes.

Els temps canvien i amb ells els jocs. Abans els bars recreatius tenien futbolins, billars, “marcianets” i màquines escurabutxaques. Ara són les apostes esportives “online” les noves formes d’addicció com poden ser les compres compulsives, els telèfons mòbils o l’internet. Diuen i conten que quasi un milió de persones (Espanya) es connecten cada mes a algun dels 30 operadors d’apostes amb llicència. A més a més, trobeu anuncis i patrocinis d’empreses d’apostes en tots els llocs (ràdios, televisions, webs). No sols anunciats per gent “famosa”, inclús els esportistes de primer nivell deixen la seua imatge. Són el ganxo per captar i apostar mentre es juga el partit. Les cases d’apostes empren una estratègia de comunicació, si m’ho permeteu, “molt perversa” perquè lliguen l’aposta a viure i divertir-se. I no satisfets, anuncien microcrèdits ràpids.

Però, bé, jo estic davant el teclat de l’ordinador per parlar de les travesses en la pilota. La travessa al joc de la pilota són les apostes, és a dir, els diners jugats a favor o en contra d’un equip o altre, tant pel què fa al resultat final de la partida, com als seus resultats parcials. Les travesses es fan en les partides de trinquet (professionals), de fira o festes de carrer. Les partides immerses en campionats federatius no hi ha.
La manera d’apostar en la pilota, pot justificar el seu nom, “travessa”. 
Per tal de jugar-se uns diners s’haurà de creuar una aposta entre dues persones, una que la fa i l’altra que l’accepta, mitjançant el marxador. El marxador és el testimoni, dipositari, anunciador (“als rojos, als blaus, on tirem”) i encarregat de “casar-la” (concertar).

En les travesses, el públic mostra el seu paper com a protagonista en el desenvolupament de la partida. Els aficionats (postors) amb les seues “postures” donen les pautes a seguir en cada partida. En una partida de pilota, els diners es poden jugar de diferents maneres : en la corda (desafius, abans de començar la partida estan “travessats” els diners per als guanyadors), en la partida (les travesses es fan en funció del resultat final de la partida), en els iguals (no importa qui guanya la partida, sinó per quant, “donar de cinc”, “donar de deu”,...), en el quinze i en el joc.

Jugador de bot, pagador de butxaca.
Dames i cavallers, va de bo

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog