llibres del cronista : Vicente Gil-Mascarell


La foto correspon al lliurament de la 7ena beca d'investigació dels premis IEVA . Enguany el tema guardonat ha estat "els esports tradicionals a la Vall d'Albaida" (Víctor i Gregori tenen tasca per davant amb la pilota, els coloms i les carreres)....
Estic fullejant els llibres del cronista oficial d'Albaida (Vicente Gil-Mascarell)entre1955-85 i en ells m'he trobat informació sobre la pilota. És la següent :

llibre nº 1 (1955-1959)

1.- pilota, p.38,41-42 (any 1956). Parla sobre un campionat comarcal de "raspallot" organitzat pel festers entre maig i agost. Indica els pobles que participen (12) : palomar, aielo de rugat, bèlgida, albaida, bufali, alfarrasí, benissoda, montitxelvo, terrateig, aljorf, llutxent i guadassèquies (final bufali-llutxent) al carrer Major (aleshores José Antonio). Hi ha premis de 400,300,200 i 150 pts. (aquest barrer premi lliurat per la societat de colombaires). Diu que les partides van a 42 tantos i es juga a ratlles. Utilitza altres expressions com “raspall, raspot”, a més a més diu d’altres modalitats que es jugaven abans de 1925 quan es va popularitzar el raspall : llargues, a “banca, braset, galotxa, dau, contramà, perxa” . Més informació la trobe en la p. 58 (any 1957) per Sant Pere dues partides on travessen diners (no especifica quantitats) i la manera de contar és “quinze, trenta, val i a dos”

Després tenim un buit molt gran sense información des de l’any 1960 fins el 1980. El motiu, no ho se, si puc ho preguntaré a la gent major del poble.

2.- llibre 5é (1979-1985). Pàgines, 17v, 26, 30. Eixe any 1980, el cronista torna a parlar de partides al carrer Major, però malgrat posar catires hi ha poc públic. Les partides organitzades pel festers es jugaran en un carrer que acaben d’asfaltar és : Rosendo Juan on organitzen una sèrie de partides per Nadal arribant a la final els pobles de Lloc Nou i Almiserà. A més a més es juga una partida entre jugadors del poble; per cert, tots són de l’Aljorf : Calerito, Sorolla i Mameluco contra Rajola, Molina i Aurelio

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog