Arribat el mes de gener i passades les festes de Nadal, el sabater tenia més temps per fer les pilotes. Antigament, eren els sabaters els que les feien: pel gener / fa pilotes el sabater. Les antigues pilotes botaven malament i estaven deformades. Com es solucionava? El sabater les havia de trincar, és a dir, fer botar la pilota una vegada i ja prenien una forma esfèrica. Per aquesta raó, ara, quan volem qualificar una cosa com a totalment nova i no estrenada solem dir “és nou de trinca

La tardor ja es notava en els arbres. Les fulles estaven canviant de color. El catre on dormíem estava format dun simple bastiment i dos parells de peus que formaven dues aspes plegables. Eixa nit, els que manen i no coneguem de res, ens havien obligat a canviar lhora del rellotge. El canvi dhora fa ver que ens alçàrem primer que les màrfegues (tela farcida de palla i/o pellorfes dels cereals que serveix de matalàs) per poder tindre tot a punt per a quan arribaren els senderistes : cafés, infusions dherbes, dolços casolans i begudes fresques. Fins a migdia a lhora del putxero no teníem res a fer i un home entrat en anys que enguany no feia la ruta ens va preguntar: voleu que juguem al  clotet?
Nosaltres ens vam mirar amb cara de sorpresa. Lhome es va donar conte que no sabíem com es jugava. És un joc fàcil, divertit i on tensenyes a fugir, esquivar i llançar amb punteria.
De la butxaca del pantaló es va treure una pilota de badana. Quantes voleu jugar? Érem 5 xicones. Anem a fer 6 clotets i a una certa distància senyalarem la mare amb una ratlla. Cadascú es queda amb un clotet i el llançador (cada vegada un/a) intenta tirar la pilota dins dun clotet que no siga el seu. Lamo del clotet ha danar a per la pilota i dir peus quiets mentre els altres fugen (corren). Una vegada dit peus quiets ningú es meneja i lamo llança la pilota amb intenció de pegar a algú. Si li pega a algú, eixe queda eliminat, però si no li pega o agafen la pilota al vol queda eliminat el llançador. Guanya qui es queda el darrer.
. Sóc de poble.




 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog