entre la primera imatge i la segona hi ha 102 anys de diferència : 1854-1956.
Què tenen en comú? les dos parlen de pilota al poble d’Albaida. La primera imatge (des d’ací gràcies als amics MªLuisa i Txema per facilitar-la) vos la transcric i tradueisc :

“....I com vaig dir que faria especial menció del joc de la pilota, no puc menys de dir que ha sigut en temps antics, i ho és al present, bé que no amb tanta intensitat molt freqüent, no sols en els xics i xics sí que també en els hòmens. D'este joc resulten diverses espècies, com són potser les que en valencià s'anomenen a boles, a curtes, a llargues, a perxa esquerre, a perxa dreta, a contramà, al bot etc. Antigament el lloc més concorregut per a esta diversió era el carreró que comunica el carrer Major amb la Nova per enfront del carreró de Sant Vicent, anomenat vulgarment “el rebot”, en el qual hi havia un enllosat que després van llevar els veïns per a evitar molèsties. Van exercitar-se també  els avantpassats, segons ells mateixos ens van referir, la seua destresa i habilitat en el carreró del Tint que és un altre paral·lel a l'anterior. Per espai de molts anys hem vist també este joc en el carrer del Real, en la porta i fatxada de la casa número 23 que estic escrivint esta xicoteta història; i per un cert destorb que troben en la reixa que s'ha col·locat han traslladat el seu campament els aficionats al carrer de la Trinitat i a la de Sant Joan. També he d'afegir per apèndix dels jocs que els xics fan de la pilota altres quatre els noms dels quals són: els añys, toca llomello, la rata i el va xapar. Advertint finalment que és també molt freqüent en els xics, prendre la bufeta del porc en temps de la matança i després de seguidors jugar amb ella com si fóra una pilota....”
València 29 juliol de 1854
Breve historia de la Villa de Albaida [Manuscrito] / Francisco Mateu [Giner]. València, entre 1847 i 1864.- Albaida-Història-S.XIX


La segona imatge correspon a un cartell de l’any 1956. Eixe any, la comissió de festes i especialment, un fester (Juan Silvestre Jordà), organitzen un campionat comarcal valldalbaidí on participen 14 pobles amb un premi d’una copa d’argent i 400 pts. al guanyador que es disputa entre els mesos de maig i agost (malgrat que en el cartell pose juny. Les anotacions del cronista oficial ens ho fa saber : més equips, resultats i guanyadors) al carrer Major. El guanyador final és l’equip de Llutxent, quedant subcampió Bufali. 3er va ser Montitxelvo i 4art. El Palomar. Entre altres curiositats : es jugava a 42 tantos i a temps marcat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog