tant Gregori González com Víctor Agulló estan a punt d’acabar l’estudi al voltant dels esports tradicionals a la Vall d’Albaida : pilota, coloms, carrers a peus i de cavalls.
El passat divendres van vindre, tot dos, a Albaida a acabar de recopilar tota la informació possible de l’Arxiu Municipal d’Albaida que els havíem facilitat en anteriors visites. Són documents que apareixeran (si tenim sort i hi ha diners per a la seua publicació)referits a la bibliografia on es citen autos o processos criminals en els que directa o indirectament es fa referència a la pilota o jugadors de pilota d’Albaida i de la comarca, puix l’arxiu, en el seu temps on era un marquesat, conserva documentació dels pobles de la contornada. Del món dels coloms hem trobat moltes referències (competicions, concursos, pobles,etc.) als llibres del cronista oficial (Vicente Gil-Mascarell) entre els anys 1955-1982) i també (encara que menys, la pilota a Albaida estava a punt de deixar-se de jugar) de pilota. Però en l’arxiu municipal (AMA) tenim i conservem documentació més antiga a la qual aquests investigadors ven tindre accés. Així eixe divendres vam estar consultat els següents documents que parlen del “juego de pelota” :

AMA,històric,caixa any 1744/2. Autos criminals d’ofici contra Francesc Mico l’Apotecari, per les ferides produïdes a Josep Altabert major, ambdós de Carrícola. Resulta que estaven jugant una partida al carrer trinquet i s’encala la pilota i un deia que era val de trenta i l’altre joc. El curiòs era que jugava el fill del tal Altabert i ell estava mirant la partida i fent llata
OFICIS/TÈXTIL Trena o corda plana de cànem, jute, espart, etc., que és usada per a fer soles d'espardenya, estores, etc.

AMA,històric, lligall any 1766. Intervenció de l’autoritat judicial a causa d’una baralla al carrer la Font per no voler seguint jugant un d’ells. L’altre agafa un pal i comença a bastonades perquè no volia pagar-li el que s’havien jugat (dos dies tancat a la presó del poble)

AMA,històric, lligall any 1753. Autos per raó d’una brega, on Josep Porta (alcalde) fa d’home bo, entre Vicent Lluch d’Asensio i un altre Lluch, tots de Benissoda. La baralla sorgeix perquè era la segona ratlla i no la primera la que es jugava i no estant d’acord li pega un mos en la galta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog