5 vells trinquets sense ús : L’Olleria, Gata de Gorgos, Aielo de Malferit, Rafelcofer, Almoines.

El casc vell del poble de L'Olleria, prop del vell i abandonat trinquet, compta amb un nou mural referit a la pilota. Obra dels artistes del poble Àlex i Jordi Albinyana. El mural està en l'encreuament dels carrers Ermita i Santo Tomàs. És una escena amb la pilota, un pilotari i el públic aficionat atent a la partida. Diuen i conten els que saben del tema que possiblement, els frares que habitaven el convent del poble ja jugaven a pilota. El convent es va construir el 1601. Al poble, a prop del convent, hi ha un camí anomenat Trinquet dels frares, on sembla que practicaven el joc (estudi etnològic sobre la pilota valenciana a l´Olleria, fet pels professors Dani Martos, Jordi Naya i Pablo Vidal, el 2007). El trinquet de l´Olleria és un dels més antics que hui queden en peu, juntament amb els d´Alcoi, Pelaio, Ondara, Dénia, Simat o Abdet (1772, juguen a pilota grossa). La seua ubicació a la zona antiga del poble i prop de l´església així ho indica. A més, la forma en que està construït reforça aquesta explicació, així com els testimonis de la gent major del poble, fent pensar que té molt més de 100 anys. Com a curiositat, l'escala sols té 3 esglaons (i no 4). Al costat de la muralla d'enfront de l'escala, hi ha 3 espais: un rebotet xicotet (pilota grossa), un altre més grandet i un espai cobert on jugarien a les xapes.



 

Obri parèntesi abans de res : aquest trinquet, abans privat i ara municipal, estan “deixant decent” (arreglant i pintant) per a partides d’aficionats i l’escola de pilota del poble “Xiquet de Gata” en record a Gabriel Mulet (pilotari) a Gata de Gorgos construït l’any 1927 segons el diari Las Provincias. És un trinquet situat paral·lel a la via del tren. La fotografia del trinquet de Gata és de la col·lecció familiar dels Feliu i Salvà, on es veu a Pepe Salvà jugant sense samarreta (seria estiu). Aquest trinquet era el bressol del raspall a la Marina. És un trinquet descobert sense tela metàl·lica i quan la pilota se’n eixia per la muralla , algú cridava “ a la via”, per anar a buscar-la (segons li conta Antonio Albert Crespo al cronista del poble)



 Aielo de Malferit, trinquet parroquial. El seu trinquet es construeix l’any 1953 per iniciativa del retor i la parròquia del poble (Juan Sanchis Requena). El 10 d’abril, l’arquebisbat de València autoritza la construcció d’un conjunt parroquial en un solar donat pels feligresos per a construir una escola, una biblioteca circulant, un saló d’actes i un trinquet reglamentari de pilota. Un mes després van posar la primera pedra. La gent del poble encara recorda el sacrifici i l’aportació desinteressada de tots en la seua construcció. Tot el món treballà i contribuí d’acord amb les seues possibilitats fent tómboles, en tandes d’obra, amb donatius, carrejant materials, etc.

Actualment, i esporàdicament, es fan partides de desafiament (2020), o d’homenatge (1995, Miguel Fenollar Vidal “Punxa”; 2020, a Juan José Calabuig Malchirant “Leandro I”) o les finals dels campionats de raspall de la Mancomunitat de La Vall d’Albaida (2015)



Rafelcofer ( construït entre els anys 1935 i 1937)

Fundat per Francisco Femenia Estruch, més conegut com el “tio Quico la Muriona” l’any 1937 va acollir bones partides i grans jugadors de pilota. Entre les seues parets va jugar, entre altres, Pepe “el Carinyo”, un veí del poble i bandoler que durant la Guerra Civil se’n va anà a viure a la muntanya. El llibre “No mataràs” de V. Labrado novel·la la història d’aquest pilotari maqui.

Si no vaig errat, l’actual propietari és Pablo Mas. Es troba en la muntanya del Rabat (o de la Creu) un monticle (muntanya xicoteta) de pedra calcària aïllat.


Agafant el camí del Trinquet de la Font d’En Carròs a Gandia ens trobem l’alqueria fortificada el Trinquet d’Almoines. És un conjunt monumental arqueològic, arquitectònic i etnològic. És un edifici medieval amb torre, en estat ruïnós, que data del segle XV. Es tracta d’una torre, una alqueria barraca, un trinquet i un recinte mural que tanca la finca de tarongers. El trinquet es troba adossat a la muralla exterior, en el costat d’accés a la finca. Té uns 44 metre de llargària i uns cinc metres d’ample. Per a fer el trinquet, el mur perimetral es va alçar i les parets de dins són de maçoneria (mamposteria : obra de pedra sense treballar amb argamassa – mescla de calç, arena, aigua- o sense res – pedra seca-). Entre els anys 1868 i 1879, l’heretat estava arrendada a un llaurador d’Oliva aficionat a la pilota, potser aquest home va manar construir el trinquet que després li donà el nom a l’alqueria.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog